Senarai Restoran & Barangan Tidak Halal

5561 Sukakan ini.   //   


Gambar hiasan

Tolong sebarluaskan kepada rakan-rakan Muslim yang lain sebab ini urusan agama kita. Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-

 

 Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM : ( semakan semula 2013 )

1) McDonald - kesemua premis seluruh negara
2) Secret Recipe - 128 premis seluruh negara
3) MOHD CHAN ABDULLAH CHICKEN RICE SHOP
4) The Chicken Rice Shop

Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :  ( semakan semula 2013 )
1) San Francisco Steakhouse 
2) Chicken Rice Shop 
3) Kiwi Express

 

Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N, Coca-cola, Coca-cola Light, Vanilla Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM . ( Semakan semula 2013 )

 

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan. ( Semakan semula 2013 )

 

2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd dan KAMPONG KOH SAUCE (M) SDN BHD syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .  ( Semakan semula 2013 )

 

3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada : i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja. ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda. iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua. iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan. v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.

 ( Semakan semula 2013 )

 

Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya. 
JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara. Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja .  ( Semakan semula 2013 )

 

4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat UPHA PHARMACEUTICAL MFG. (M) SDN BHD.  ( Semakan semula 2013 )

 

Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. ( Semakan semula 2013 )

 

Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.

 

5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini. ( Semakan semula 2013 )

6.Premis makanan di KLCC yang mendapat pengesahan halal JAKIM : ( Semakan semula 2013 )

A&W SURIA KLCC

STARBUCKS COFFEE KLCC 1 & 2

BURGER KING SURIA KLCC

MCDONALD'S KLCC

HERITAGE LANE SDN BHD (HOTEL IMPIANA KLCC)

KFC SURIA KLCC

KYROS KEBAB KLCC

NANDO'S CHICKENLAND MALAYSIA

PIZZA HUT SURIA KLCC

THE COFFEE BEAN & TEA LEAF

 

7. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( JabatanAgama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM.  ( Semakan semula 2013 )

 

Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIMJusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus. , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana:-

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM . ( Semakan semula 2013 )

 

9.S̶e̶h̶i̶n̶g̶g̶a̶ ̶k̶i̶n̶i̶ ̶J̶A̶K̶I̶M̶ ̶t̶i̶d̶a̶k̶ ̶p̶e̶r̶n̶a̶h̶ ̶m̶e̶m̶b̶e̶r̶i̶ ̶p̶e̶n̶g̶e̶s̶a̶h̶a̶n̶ ̶h̶a̶l̶a̶l̶ ̶k̶e̶ ̶a̶t̶a̶s̶ ̶R̶e̶s̶t̶o̶r̶a̶n̶ ̶B̶u̶r̶g̶e̶r̶ ̶K̶i̶n̶g̶ ̶,̶ ̶m̶a̶k̶a̶ ̶d̶e̶n̶g̶a̶n̶ ̶i̶t̶u̶ ̶t̶i̶d̶a̶k̶ ̶d̶a̶p̶a̶t̶ ̶d̶i̶p̶a̶s̶t̶i̶k̶a̶n̶ ̶s̶t̶a̶t̶u̶s̶ ̶k̶e̶h̶a̶l̶a̶l̶a̶n̶ ̶p̶r̶o̶d̶u̶k̶ ̶y̶a̶n̶g̶ ̶d̶i̶j̶u̶a̶l̶.̶  ( Semakan semula 2013 )

 

10. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM. ( Semakan semula 2013 )

 

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi S̶t̶a̶r̶b̶u̶c̶k̶ ̶m̶e̶m̶a̶n̶g̶ ̶t̶i̶d̶a̶k̶ ̶p̶e̶r̶n̶a̶h̶ ̶m̶e̶m̶o̶h̶o̶n̶ ̶p̶e̶n̶g̶e̶s̶a̶h̶a̶n̶ ̶h̶a̶l̶a̶l̶ ̶J̶A̶K̶I̶M̶ , maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut. ( Semakan semula 2013 )

 

Diharapkan dengan perkongsian ini kita sebagai umat Islam akan lebih berhati-hati dan waspada selalu,jangan pulak bila kita nampak restoran yang luarannya meragukan statusnya tapi disebabkan ada orang melayu yang kita rasa Islam sedang makan didalam restoran tersebut kita terus je masuk makan.Cari la restoran yang lebih meyakinkan kita.kredit : Link


***************************************************************

Perkara ini amatlah penting bagi umat islam dalam mencari keredhaan Allah..disenarai ini ada beberapa perkara yang tidak sahih akan haram nya..jadi anda masih boleh memikirkan tentang logik senarai ini..namun, anda perlulah berhati-hati sebelum makan…InsyaAllah, Allah akan slalu ingatkan kita tentang makanan haram kepada hambanya..Aminnnnn

Jauhilah alcohol yang disenaraikan ketika solat supaya solat kita diterima Allah..janganlah makan makanan haram kerana Allah akan membalas dosa-dosa kita api neraka kelak..

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK **** ( Semakan semula 2013 )
1. M̶i̶n̶y̶a̶k̶ ̶M̶a̶s̶a̶k̶ ̶L̶A̶M̶ ̶S̶O̶O̶N̶ ̶(̶ ̶C̶a̶p̶ ̶H̶e̶l̶a̶n̶g̶ ̶&̶ ̶B̶u̶r̶u̶h̶ ̶)̶
2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
3. Ajinomoto ( Thailand )
4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas ( sila semak logo halal JAKIM pada bungkusan )
5. Semua tauhu buatan Orang Cina 
6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand ( menunggu pencerahan JAKIM )
7. Sabun FAB berbuku  ( menunggu pencerahan JAKIM )
8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
10. K̶r̶i̶m̶ ̶M̶u̶k̶a̶ ̶H̶a̶z̶e̶l̶i̶n̶e̶ ̶S̶n̶o̶w̶

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT ****, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
1. S̶e̶m̶u̶a̶ ̶J̶e̶n̶i̶s̶ ̶S̶e̶r̶b̶u̶k̶ ̶M̶e̶e̶ ̶S̶e̶g̶e̶r̶a̶ ̶T̶e̶r̶u̶t̶a̶m̶a̶ ̶M̶a̶g̶g̶i̶
2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
3. Daging Burger Import
4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
8. Semua sabun mandi yang diimport
9. A̶j̶i̶n̶o̶m̶o̶t̶o̶ ̶k̶e̶c̶u̶a̶l̶i̶ ̶k̶e̶l̶u̶a̶r̶a̶n̶ ̶K̶i̶l̶a̶n̶g̶ ̶L̶o̶t̶ ̶5̶7̶1̶0̶ ̶J̶a̶l̶a̶n̶ ̶K̶u̶c̶h̶a̶i̶ ̶L̶a̶m̶a̶ ̶K̶L̶
10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
11. Have Pearl Cream
12. R̶a̶m̶u̶a̶n̶ ̶K̶e̶n̶t̶u̶c̶k̶y̶ ̶F̶r̶i̶e̶d̶ ̶C̶h̶i̶c̶k̶e̶n̶ ̶&̶ ̶M̶c̶ ̶D̶o̶n̶a̶l̶d̶
13. Ubat Kurap buatan Org Cina
14.. Beehon Segera Siam
16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK **** DAN BINATANG TIDAK HALAL )
1. Bosset Wine Gum
2. D̶a̶i̶r̶y̶ ̶M̶i̶l̶k̶ ̶C̶o̶k̶l̶a̶t̶
3. D̶a̶i̶r̶y̶ ̶M̶i̶l̶k̶ ̶C̶adbury
4. S̶u̶g̶u̶s̶ ̶S̶t̶r̶a̶w̶b̶e̶r̶r̶y̶ produk keluaran COCOALAND INDUSTRY SDN BHD disahkan halal.
5. Passer Doily Mixture
6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
7. Scothes Vikmin
8. Share Extra Atrenght
9. Black Current Jelly
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Ubat
13. Ais Krim dalam bekas plastik
14. Gula-gula Fruities
15 Cake Mets Vilber Punch
16 Coklat Cake
17 Tepung Kastard Lady’s Choice
18 Semua jenis Jelly
19 Semua jenis gincu bibir
20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
21 Lady’s Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND


MAKLUMAN : Info di atas dianggap sahih pada tarikh ianya diterbitkan. Rujukan semula dilakukan pada 28 Mac 2013 ke atas semua produk yang disenaraikan di atas. Sila rujuk sumber berkenaan untuk kemaskini produk yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Tq.  • KOMEN ( 0 )
  • KOMEN FB
  • Blogger
  • Panas

KOMEN ( 0 )

Name *:
Email:
Code *:

KOMEN FB

TUAN TANAH

Request